Rekryterarens tips inför jobbintervjun

Att gå på en jobbintervju kan vara nervöst och utmanande, men med rätt förberedelse och strategi kan du öka dina chanser att imponera på arbetsgivaren och säkra din drömposition. Här ger vi dig några värdefulla tips som hjälper dig att framhäva dina bästa sidor och göra ett starkt intryck under jobbintervjun.

Det första intrycket

Se till att vara i god tid så att du inte behöver stressa. Inskriv dig i receptionen 5-10 minuter före avtalad tid och slå på flygplansläge. När rekryteraren kommer för att möta dig så gäller det att vara både trevlig och självsäker. Ge ett fast handslag och god ögonkontakt så är du på rätt spår.

Nervös? Våga säg det

Det är normalt att känna stress när man ställs inför bedömning och för många kan det vara så starkt att det blir en jobbig upplevelse. En studie publicerad i Journal of Business Psychology visar på att nervositet ofta tolkas som osäkerhet och kyla mot andra, vilket ger ett negativt utfall för den sökande.

Eftersom nervositet för de flesta är en temporär reaktion som bara uppstår i specifika situationer så kan det vara en bra idé att helt enkelt berätta om det för intervjuaren. Att du är temporärt nervös är sannolikt bättre för dig än att du framstår som kall och osäker generellt. Utöver det brukar trycket minska av att säga det högt och då kan nervositeten lätta naturligt. Med ödmjukhet och finess kan det faktiskt stärka ditt intryck hos intervjuaren. Kommunicera nervositeten på ett lättsamt sätt, kanske med en gnutta humor och försök gå vidare utan att göra en stor grej av det.

Kommunicera effektivt

Att kommunicera tydligt och positivt är avgörande under en jobbintervju. Var konkret och undvik onödig information när du svarar på frågor, då får intervjuaren utrymme att fördjupa samtalet med dennes val av följdfrågor. Om du behöver några sekunder för att formulera dig, ta dem utan att känna dig pressad. Kom ihåg att fokusera och svara på frågorna enbart utifrån vad som är relevant för att du ska få tjänsten.

Använd positivt språk för att framhäva dina styrkor utan att låta överdrivet självsäker eller arrogant. En positiv attityd är inte bara behaglig för intervjuaren, utan det visar också att du är en person som kan bidra med positivitet till arbetsplatsen. Arbetsgivare söker ofta inte bara efter tekniska färdigheter, utan även efter individer som kan skapa en gynnsam och samarbetsvillig arbetsmiljö.

Fokusera enbart på att lyfta fram dina styrkor under intervjun. Även om ärlighet och ödmjukhet är viktiga egenskaper, är det klokt att undvika att ta upp negativa aspekter om du inte specifikt blir ombedd att göra det. Om du får en sådan fråga, välj då något som du kan vända till din fördel. Tänk på tidigare svårigheter som du framgångsrikt har övervunnit och där du kan belysa din förmåga att lösa problem.

Visa intresse och förståelse för tjänsten

Du kommer troligtvis att få frågan om varför du sökt tjänsten, så fundera på vad som lockar dig till rollen och berätta om det.

Rekryteringsprocessen är inte bara tidskrävande för dig, utan också för arbetsgivaren. Att anställa och träna upp en ny medarbetare är en investering, och ingen organisation vill riskera att anställa någon som snabbt blir missnöjd och lämnar. Genom att visa upp din medvetenhet om arbetsplatsdynamiken och ställa relevanta frågor under intervjun, kan du övertyga arbetsgivaren om att du är en genomtänkt och långsiktig investering för företaget.

Att ha krav och frågor när du söker jobb är inte bara acceptabelt, det är också klokt. En jobbintervju bör ses som en ömsesidig utvärdering, där både du och arbetsgivaren har möjlighet att bedöma om det är en bra matchning. Att ställa relevanta och genomtänkta frågor under intervjun visar inte bara att du är engagerad och intresserad av rollen, utan det är också ett sätt att demonstrera att du är medveten om ditt eget värde på arbetsmarknaden.

Söker du andra jobb?

Det är vanligt att du också kommer att bli frågad om du har ansökt om andra jobb. Om du är arbetslös bör du alltid svara ja. Att aktivt söka flera jobb samtidigt ökar dina möjligheter att hitta och säkra det mest passande jobbet. Rekryteraren kommer inte känna sig särskilt unik för att du satsar allt på just deras företag, istället lär de dra slutsatsen att du har en dålig jobbsökningsstrategi. Så sök många jobb. Undantaget är om du redan har en sysselsättning på heltid och söker nya möjligheter. Då är det mer förståeligt och även uppskattat att förklara för rekryteraren att du såg deras annons och kände en speciell lockelse att utforska möjligheten att ansluta dig till just deras organisation.

Vanliga intervjufrågor

Det finns vissa vanliga intervjufrågor som ofta dyker upp oavsett bransch. Förbered dig på frågor om dina styrkor och svagheter, hur du hanterar utmaningar och konflikter, samt varför du är intresserad av att arbeta för företaget. Öva dina svar så att de låter naturliga och självsäkra. Genom att vara väl förberedd på dessa grundläggande frågor kan du minska nervositeten och öka dina chanser att göra ett starkt intryck.

  1. Kan du berätta lite om dig själv?

  2. Vad motiverar dig att söka den här tjänsten?

  3. Vilka är dina styrkor och svagheter?

  4. Kan du beskriva en situation där du hanterade en konflikt på arbetsplatsen?

  5. Hur skulle dina tidigare kollegor/chefer beskriva dig?

  6. Varför valde du den här karriärvägen?

  7. Vad gör du för att hålla dig uppdaterad inom din bransch?

  8. Hur har du hanterat stressiga situationer i tidigare jobb?

  9. Hur anpassar du dig till förändringar och nya arbetsuppgifter?

  10. Vad är ditt främsta bidrag till en arbetsgrupp?

  11. Kan du ge exempel på hur du har uppnått specifika mål tidigare?

  12. Hur ser din arbetsprocess ut när du tar itu med en uppgift eller projekt?

  13. Vad är din syn på arbetsliv och fritid och hur balanserar du dem?

  14. Hur skulle du hantera en situation där du inte är överens med en kollega eller chef?

  15. Vad lockar dig mest med den här arbetsplatsen?

  16. Kan du ge exempel på när du har tagit ledarskap och initiativ?

  17. Hur ser du på kontinuerlig yrkesutveckling och lärande?

  18. Hur hanterar du arbetsuppgifter och prioriterar dem?

  19. Vad vet du om vårt företag och våra värderingar?

  20. Kan du berätta om en utmaning du mött och hur du löste den?

Lycka till på din intervju!

Föregående
Föregående

Konsulter: Dyra och ointresserade? Eller kostnadseffektiva och drivna?

Nästa
Nästa

Vi löser dina varierande personalbehov