Konsulter: Dyra och ointresserade? Eller kostnadseffektiva och drivna?

När du tänker på konsulter har du säkert en uppfattning om för- och nackdelar. Kanske från egen erfarenhet eller från bekanta. Om din uppfattning gör dig osäker på att använda konsulter för din verksamhet så kan det vara bra att tänka efter om du har en god förståelse för vad som möjliggör att en konsult blir kostnadseffektiv.

Begreppet konsult kan användas i bred bemärkelse i bemanningsbranschen, men i det här inlägget fokuserar vi primärt på en utbildad specialist som hyrs ut för att täcka ett specifikt behov eller för att fullfölja ett projekt.

Varför använda konsulter, egentligen?

Det finns många fördelar och en del nackdelar också. Men huvudsakligen bör en eller flera av dessa rimma med dina behov:

  1. Snabb anpassning: Följ marknadstrender genom att flexibelt anpassa din verksamhet efter rådande trender och behov. Genom att ta in en konsult får du rätt kompetens precis när och för det du behöver. Både dina projekt och vilka kompetenser du behöver för stunden kan utvecklas över tid, och genom konsulter kan du kontinuerligt anpassa din arbetskraft med minimal risk.

  2. Undvik överbelastning: Att lägga nya arbetsuppgifter på den befintliga personalstyrkan kan vara lockande, men det kan överbelasta personalen och samtidigt skapa luckor i den befintliga verksamheten. Det tar också tid för ansvariga att träna upp personalen för de nya uppgifterna så det kan få negativa konsekvenser i flera led.

  3. Testa och utvärdera: Konsulter gör det enkelt att testa både en enskild konsult som person, och behovet av rollen generellt. Om det känns rätt och behovet kvarstår långsiktigt kan företaget välja att rekrytera konsulten permanent. Eller så kanske det är dags att prova något nytt och konsulter möjliggör då en enkel övergång till ett nytt projekt och/eller en ny konsult.

Visste du att

Under pandemin ökade behovet av konsultlösningar med 23 procent jämfört med föregående år. Konsulter kan lösa problem med höga rekryteringskostnader och osäkerhet, något som kan vara essentiell för många företags överlevnad.

Vilka krav ska du ställa?

För att navigera genom processen är det essentiellt att ställa tydliga och specifika krav på det bemanningsföretag du överväger att samarbeta med. Här är några viktiga faktorer när du väljer din partner för bemanning:

  1. Matchning: Bemanningsföretaget ska erbjuda gedigna konsulter över lag, men om du får precis rätt kandidat för dina behov kan det göra stor skillnad. Genom att beskriva så väl dina kompentensmässiga behov som eran företagskultur bör du säkerställa att konsulten är kunnig och intresserad av branschen i stort så väl som för ert specifika företag och verksamhet. Konsultens intresse och personlighet ska på ett naturligt sätt passa in hos er.

  2. Kompetens: Säkerställ att bemanningsföretaget har gedigen erfarenhet inom din specifika bransch och goda referenser från tidigare kunder. Fråga om kundfall och lyssna noga så du kan avgöra om det känns rätt för er.

  3. Kommunikation: Ett pålitligt bemanningsföretag bör vara öppet och transparent om sina kostnader, processer och villkor. Det är viktigt att ni etablerar en god kontakt där dina behov står i centrum både inför och under uppdraget. Som kund är det bra om du ställer tydliga krav så att bemanningsföretaget kan göra sitt jobb med att tillgodose dem.

Onboarding

Bemanningsföretaget ska erbjuda maximal hjälp genom hela processen, men det är samtidigt viktigt att du är medveten om vilka begränsningar som du på plats bäst kan hantera själv, för att konsulten ska bli en naturlig del av verksamheten. Om ni inte redan har en beprövad process, be bemanningsföretaget om hjälp med att planera följande:

  1. Förberedelse: Allt du gör nu är förberedelse, men några saker är speciellt grundläggande:

    • All teknisk utrustning och nödvändiga resurser ska vara redo i förväg.

    • Tilldela en intern mentor eller kontaktperson för att vara tillgänglig för frågor och vägledning.

  2. Klara riktlinjer och förväntningar: Konsulten vill vinna ert förtroende, och att veta vilka förväntningar som ställs ger motivation till att göra det lilla extra.

    • Beskriv företagets värderingar, arbetskultur och övergripande mål antingen för bemanningsföretaget eller direkt till konsulten.

    • Förklara uppdraget detaljerat och specificera tydliga mål för uppdragets fullföljande.

  3. Inkludera i företagsaktiviteter: Försök se konsulten som er egen under uppdraget så främjar ni lagkänslan. En dedikerad konsult har mycket att ge och med bara små goda gester kan ni enkelt hålla lågan igång:

    • Bjud in konsulten till interna möten, evenemang och träningssessioner för att främja integration med ert team.

    • Skapa möjligheter att lära känna nya kollegor och bygga professionella relationer.

  4. Feedback och utvärdering: Alla mår bra av att veta vad man gör rätt och vad som kan förbättras. Glöm inte bort att ha samtal där detta kan diskuteras.

    • Planera regelbundna möten för att utvärdera framsteg och identifiera eventuella utmaningar.

    • Ge konstruktiv feedback för att stödja professionell utveckling och anpassning till företagsmiljön.

  5. Följ upp långsiktigt:

    • Onboarding är en pågående process. Fortsätt att vara engagerad och följ upp även efter den initiala perioden för att säkerställa långsiktig integration och framgång.

Sammanfattning

Konsulter är ett enkelt sätt att ge er verksamhet en rejäl skjuts under en period, men se till att planera så att ni kan få ut maximal lönsamhet av er investering.

På Talento erbjuder vi konsulter som är utbildade och erfarna. Vi matchar alltid kandidatens personliga intresse till det ni har att erbjuda. Konsulten ni väljer ska brinna för att visa just er vad de har att bidra med. Vårt mål är att göra processen enkel för er genom att förbereda både konsulten och er, i den mån ni behöver, så att hela processen går så smidigt som möjligt.

Kontakta oss och beskriv vad du behöver, så hittar vi en perfekt kandidat för era behov både kortsiktigt och långsiktigt. Vi hjälper dig genom hela processen.

Föregående
Föregående

Jobba extra som student

Nästa
Nästa

Rekryterarens tips inför jobbintervjun