Generation Z och dess inflytande på arbetsmarknaden

Generation Z, även känd som Gen Z, består av individer födda mellan 1995 och 2012. Deras närvaro på arbetsmarknaden innebär en förskjutning i förväntningar och behov. Gen Z strävar efter arbetsplatser som aktivt engagerar sig i att lösa både lokala och globala samhällsutmaningar. För att locka och behålla Gen Z-yrkesverksamma krävs en anpassning till nya spelregler då deras syn på arbete skiljer sig från traditionella normer.

Flexibilitet som nyckelfaktor

Gen Z prioriterar flexibilitet över trygghet och är öppna för att utforska egenföretagande samt gig-ekonomin. Arbetsgivare måste anpassa sig till dessa förväntningar genom att erbjuda alternativa värden och flexibla arbetstidsmodeller. Att ignorera flexibiliteten riskerar att förlora talanger. Det är avgörande att implementera metoder för att hantera arbetstid på ett mer flexibelt sätt.

Det virtuella kontoret

Traditionella uppfattningar om arbetsplatser förändras när många jobb endast kräver en dator och internetuppkoppling. För Gen Z är platsen mindre viktig. De är gärna produktiva hemifrån, på caféer, i co-working spaces eller till och med på en strand. Det finns förstås risker att beakta, då det i många fall kan leda till minskad produktivitet om det inte finns tydliga krav på prestation.

Mångfald av arbetsformer

Tidigare normer kring långsiktiga anställningar ersätts av en mångfald av arbetsformer, inklusive egenföretagande, nätverksföretagande och gig-arbete. Detta skiftande landskap kräver att arbetsgivare anpassar sig för att attrahera och behålla rätt kompetens. Att hålla jämna steg med utvecklingen och anpassa sig till dessa nya spelregler är nödvändigt för att säkerställa företagets framgång på en föränderlig arbetsmarknad.

Nästa
Nästa

Kundcase: Rickstrand & Co